Braj Maljarah (©Reuters)
Braj Maljarah (©Reuters)

Španci preživeli golgotu, Granados sprečio najveću senzaciju

Vreme čitanja: 2min | uto. 25.07.23. | 13:41

Svetski prvak okrenuo Francusku…

Na konopcima su bili svetski prvaci, nedostajao je smao završni udarac za prvorazrednu senzaciju – nije stigao. Frncuska je pretila da posle Srbije na Evropskom prvenstvu dođe glave i Španiji, proćerdala je dva gola prednosti u četvrtoj četvrtini i polufinale joj je iskliznulo iz šaka – 7:6.

Alvara Granadosa nigde nije bilo do same završnice, povremeno se činilo kao da izbegava da završava akcije. Glavni tobdžija Crvene furije bio je tih do poslednjeg minuta, a onda ispalio projektil, probušio Uga Fontanija i zadržao Španiji glavu iznad vode. Živ je prvi favorit za titulu, kruna je i dalje na njegovoj glavi.

Izabrane vesti

Svetski prvak je okrenuo Francusku, preživeo je golgotu, odbracio okove i udariće na evropskog vicešampiona u polufinalu. Spiska je kompletiran, parovi su poznati: Srbija – Grčka i Španija – Mađarska. Lako je moglo da bude i drugačije…

Nervoza je izjedala Crvenu furiju, bila je neprepoznatljiva. Unaj Agire primao je golove koje inače ne prima, Bernat Sanauha ništa nije mogao da pogodi, mnogo bolji nisu bili ni Felipe Perone i Alvaro Granados. Gušio se svetski prvak od pritiska, nije uspevao da probije Uga Fontanija.

Francuski čuvar mreže izgradio je bedem ispred gola, sve lopte koje blokovi nisu skrenuli on je pokupio. U nekoliko napada je imao i po dve intervencije, frustrirao je španske šutere i meč završio sa 14 intervencija. Ali, u finišu nije mogao da skrene udarce Blaja Maljaraha, od koga je počeo preokret, Serhija Kabanjasa i za kraj Alvara Granadosa.

Tim Florijana Bruzoa, kome je Vjekoslav Kobešćak pomoćnik, smanjio je žute minute na minimum, odigrao odličan meč. Imao je i dva gola prednosti posle hica Uga Kruzije, ali napadi sa igračem više, koji nisu iskorišćeni, skupo su koštali Francusku. Toma Vernu je u poslednjoj četvrtini došao za daha izborio se za isključenja, međutim, šuteri su promašivali. Ili su se spoljni igrači i krila prekombinovali prilikom prebacivanja lopte sa krila na krilo.

Možda i ključni trenutak bili su stativa Mehdija Marzukija dva minuta pre kraja, odnosno slab udarac Uga Kruzije u bliži ugao. Bio je na toj lopti Unaj Agire, a zatim je Francuska ostala sa igračem manje i stigal je surova kazna od Alvara Granadosa. Pokazao je šampionski mentaliten, obrisao je memoriju i pogurao Španiju među četiri najbolja na svetu.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – ČETVRTFINALE:                                 

Utorak

Grčka – Crna Gora 10:9

Italija – Srbija 11:11, petercima 3:4

Mađarska – SAD 13:12

Španija – Francuska 7:6



tagovi

Alvaro GranadosDavid MartinVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija FrancuskeSvetsko prvenstvo u vaterpoluUnaj AgireFelipe PeroneSerhi KabanjasUgo KruzijaUgo FontaniBlaj MaljarahBernat Sanauha

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara